گوگل اولینبار زمانی در بازار تولید سختافزار موج ایجاد کرد که شرکت موتورولا را در سال ۲۰۱۱ به قیمت ۱۲٫۵ میلیارد دلار خرید. ورود شرکتی در ابعاد گوگل به حوزه ساخت سختافزار و گوشیهای هوشمند بسیاری از تولیدکنندههای بزرگ دیگر را ترساند. با این حال کمی بعد وقتی گوگل موتورولا را به
قیمت ۳ میلیارد دلار به لنوو فروخت ترس و نگرانی رقبا هم کاهش یافت. گوگل در این سالها بدون آنکه مستقیما درگیر تولید گوشیهای هوشمند شود تاثیر بزرگی بر این بازار گذاشته است. بسیاری از شرکتهای تولیدکننده گوشی، برای آنکه بتوانند در برابر iOS قد علم کنند از سیستم عامل اندروید استفاده کردند و حال این سیستم عامل باعث شده همه این تولیدکنندهها به شکلی به گوگل وابسته باشند.
اما با تولید گوشیهای گوگل پیکسل، مطرح شدن گوگل به عنوان یک رقیب به مرحلهای جدیتر رسیده است. شرایط برای تولید و فروش گوشیهای گوگل پیکسل دقیقا از طریق اشتباهاتی که رقبایی مثل سامسونگ و اپل مرتکب شدند، به بهترین وضع ممکن رسید. سامسونگ با ساخت نوت ۷ ضربهای شدید به خود وارد کرد و اپل هم از طریق حذف جک هدفون انتقادات گستردهای را به جان خرید. به نظر میرسد در این شرایط راه برای گوگل و گوشی جدیدش بازتر از همیشه است. اتفاقی که احتمالا خیلی از تولیدکنندهها را میترساند.
انحصار در بازار اندروید
شرکت گوگل در این سالها به نوعی انحصار در بازار گوشیها دست یافته است. در حال حاضر ۸۸ درصد بازار از سیستمعاملی که این شرکت تولید میکند استفاده میکنند. گوگل توانست تمام رقبای خود در حوزه موتورهای جستجوگر را از میدان به در کند، خیلیها فکر میکنند که ممکن است این شرکت قصد مشابهی در زمینه ساخت گوشی هم داشته باشد و با استفاده از قدرت انحصاریاش کار را برای شرکتهای رقیب دشوار سازد.
شرکتهایی مثل سامسونگ یا الجی باید مستقیما با این بحران دست و پنجه نرم کنند. گوگل میتواند برای گوشیهای خودش بسیاری از امکانات ویژه و خاص را در نظر بگیرد؛ قابلیتهای جدید و بروزرسانیهای نرمافزاری کاملا انحصاری. در این شرایط رقبا هیچ امکانی برای رقابت نخواهند داشت و سیستمعامل دیگری هم ندارند که به اندازه اندروید به پختگی رسیده باشد تا بتوانند از طریق آن زمین بازی را عوض کنند. به یاد بیاوریم که وقتی گوگل موتورولا را خرید سامسونگ را حسابی نگران کرد و باعث شد سامسونگ به دنبال تولید سیستمعامل خودش برود. اما سیستمعامل شرکت سامسونگ که در بعضی از گوشیهای این شرکت هم استفاده میشود در شرایط فعلی اصلا توان رقابت با اندروید را ندارد.
بانک عظیم اطلاعاتی
اما مزیت گوگل نسبت به رقبا چیست؟ صرفا در اختیار داشتن اندروید؟ در واقع علاوه بر وجود اندروید، اهرم و نقطه قوت دیگر گوگل وجود بانک اطلاعاتی عظیم و گستردهای است که طی سالها به دست آورده. گوگل از طریق حسابهای کاربری افراد به مجموعه بسیاری وسیعی از اطلاعات از جستجوها تا علایق فردی کاربران دسترسی دارد که به وسیله آنها توانسته هوش مصنوعی بسیار قدرتمندی بسازد، هوش مصنوعیای که میتواند از کورتانا و سیری؛ دستیارهای صوتی مایکروسافت و اپل بسیار بهتر عمل کند و از طریق دادههایی که درباره کاربر در اختیار دارد بسیاری از تعاملات فرد را شخصیسازی کند. این مزیت گوگل را به غول قدرتمندی تبدیل میکند که میتواند هر تولیدکنندهای را بترساند.
گرچه در این میان کسانی هم هستند که خطر گوگل برای سایر تولیدکنندها را دست کم میگیرند. آنها معتقدند شرکتهای بزرگ دیگر مثل مایکروسافت و آمازون هم با وجود برخی از مزیتهای مهم رقابتی سعی کردند وارد بازار تولید گوشیهای هوشمند شوند اما این ورود با شکستی قابل توجه مواجه شد. برخی دیگر هم میگویند نگرانیهای مربوط به نقض حریم شخصی که به دلیل هژمونی دیجیتالی رو به رشد گوگل ایجاد شده باعث واکنش منفی مصرفکنندهها خواهد شد و اجازه نمیدهد گوگل رقبای دیگر را حذف کند.
البته جاهطلبیهای سختافزاری گوگل صرفا در یک حوزه متمرکز نیست. تولید گوشیهای پیکسل بخشی از یک پروژه بزرگتر است. اسپیکر هوشمند گوگل هوم برای رقابت با آمازون اکو به بازار آمد، Google Wifi برای پشت سر گذاشتن سایر مودمهای مرسوم به بازار آمد (بد نیست بدانید اپل اخیرا توسعه بخش ساخت روترهای بیسیم خود را متوقف کرده است).
هدست واقعیت مجازی Google Daydream هم برای رقابت در بازار داغ واقعیت مجازی به میدان آمد. به این شکل گوگل نه در یک حوزه که در چندین و چند حوزه سختافزاری برای تولیدکنندههای دیگر به خطری جدی تبدیل شده است. اما احتمالا سرسختترین این رقبا در بازار گوشیهای هوشمند فعالند و حذف یا شکستشان ابدا کار آسانی نیست.
فکر میکنید گوگل واقعا مایل است به شکلی تمام عیار در بازار گوشیهای هوشمند نقش ایفا کند و به یک تولیدکننده بزرگ تبدیل شود؟ آیا این شرکت با استفاده از مزیتهای رقابتی خاص خود قادر است رقبای قدرتمندش را از پیش رو بردارد؟
منبع: mag.digikala.com